Sahutt tarafından yazılan gönderiler

Ama rakımı epey düşürebilecek bir sistem. Tarih Ocağın 7, 8, 10 u. O sistemde Kahramanmaraş, Tufanbeyli, Pozantı, Toros ve Amanoslar ile birlikte bölgenin yüksek kesimlerinde ciddi kar yağışları gözlemleyebiliriz..

Yaklaşık 15 gün önce yaptığım tahminde de belirttiğim gibi yağışlı bir periyodun içerisine girdik. Bölgenin doğusu için konuşuyorum özellikle. Bu gece ve yarın sabah çok güçlü olmasa da bir miktar yağış alıyoruz. Yükseklerimiz kar alıyor. Bahsettiğim Ocak 10 civarı olan sistemde maalesef sıcaklık kıyılar için yetersiz kalıyor. Çok yüksek olmayacak sıcaklıklar. Örnek verecek olursam Hatay perşembe gününe doğru gündüz dahi 5 6 derece bandında seyredecek. Fakat kar için yeterli değerler değil. Bir süre netleşmesini bekledim de. Az çok netleşti diyebilirim artık. Fakat kar çok yükseklerde kalmayacak. Yüksek köy ve yaylalarda (yaklaşık 400 metreye düşer diye tahmin ediyorum.) kar yağışı gerçekleşebilir. Ayın 11 12 13 ü gibi güzel yağış alıyor bölgenin tamamı. Batı Akdeniz ve Mersin dolaylarında 100 mm yi aşan yağışlar görünüyor. Tedbirli olunmalı kesinlikle. Toroslar ciddi gömülecek bu sistemle birlikte. Hatay için kıyıdan dönen ilk sistem olabilir bu sistem. Fakat Kahramanmaraş Perşembe günü kar sezonunu açabilir. Kesinlikle sürpriz olmaz. Sıcaklık değerleri yakın görünüyor kar değerlerine.

Önümüzde serin ve yağışsız bir süreç var. Daha önümüzde koskoca Ocak ve Şubat var. E geçen sene Mart ayında Hatay, Mersin gibi şehirler son yıllardaki en yoğun kar yağışını aldı. Potansiyeli biliyoruz. Kışı bitirip kararlar bağlamak için fazla erken.... Bir haftalık yağışsız bir süreçten sonra bölgeye yağış geliyor tekrar. Yüksekler tekrar kar yağışına kavuşur. Detaylar kısa zamanda gelir 😊

Öncelikle modeller sağ gösterip sol vurabilecekleri için çok fazla uzun vadeye bakmıyorum modellere. Başarısızlar demiyorum. Uzun vadede sürekli değişkenlik gösteriyorlar.

🌧️❄️🌬️Öncelikli beklentim ayın 6 7 8 i civarı dağlarımıza ve rakımı 1000+ yerlere akmasa da damlar bir kar yağışı. Çok kuvvetli değil.

☃️🌧️İkinci atak ayın 12 13 ü civarında. O sistemde daha yoğun yağış bekliyorum bu sisteme göre. Yine çok güçlü bir soğuk olmayacak gibi görünüyor maalesef. Dağlar ve yüksek kesimlerin daha tutucu bir kar yağışı alması muhtemel bir sistem beklentim var.

❄️ Sonrasında ayın 16 sı gibi bir salınım ihtimali var. Bu ihtimal zayıf bir ihtimal değil. Soğuk çekirdek daha güçlü bu iki sisteme göre. Sistemin rotası henüz kesin bir şekilde ülkemiz olmadığı için kesin şeyler yazamıyorum. Fakat gelmesi halinde daha fazla kente kar yapabilme potansiyeli olan bir sistem. En azından inşallah şu yaşadığımız kadar kurak günler bizi beklemiyordur. Kardan çok artık ülkeye yağışlı sistem bekler hale geldik. İnşallah bu döngü önümüzdeki süreçte kırılacak. Şimdilik bu kadar yazmış olalım. Gelişmeleri aktarmayı sürdüreceğim. Hayırlı akşamlar

Öncelikle hepimizin yeni yılı kutlu olsun. Sağlık, huzur ve mutluluk dilerim hepinize. Modeller çok kararsız hala. Fakat sistem beklentim hala devam etmekte, ayın 10 u civarına. Öğleden sonra tekrardan önümüzdeki duruma bakacağım. Değerlendirmemi akşam ya da gece paylaşırım. Hayırlı sabahlar 😊

Arkadaşlar selamlar. Hava açtı bugün. Amanosları bembeyaz gördük bu sezon ilk kez. Özlediğimiz bir görüntü. Birkaç günde 100 mm ye yakın yağış düştü Doğu Akdeniz çevresinde. Kuraklık için güzel değerler kesinlikle. Yağışın kısa bir sürede gerçekleşmesi verimi düşürse dahi ihtiyacı var artık toprağın suya.

Peki yağış bitti. Hava ne zamana kadar açık devam edecek?

Geçen haftadan da bahsettiğim gibi ocağın ilk haftasına kadar sabahları soğuk, gündüzleri de serin ve ılık havalar bizleri bekliyor. 10 günlük yağış haritasına bakınca neredeyse tüm Türkiye'ye yağış yok. Kış mevsimi için korkunç bir görüntü..

Bir süredir konuşuyoruz bu döngünün Ocağın 2.haftasına doğru kırılacağından. Peki ne görünüyor o süreçte? O sistem kar yapar mı?

Evet arkadaşlar ben açıkçası bölgenin çoğu yerinde sezonun ilk kar yağışının Ocak 8 14 arasında (1haftalık süre verme sebebim sistemde sapmalar meydana gelmesi) gerçekleşeceğini düşünüyorum. Birkaç güncellemedir hem GFS hem de ECMWF en azından bölgemiz adına kötü çıkmıyor. Kar için uygun koşullar mümkün görünüyor. Fakat modeller için hala uzun vadede sistemimiz. Her güncellemede farklı bir senaryo görme ihtimalimiz de var elbette. Şu an için modellerin bir ana fikir üzerinde mutabık olduklarını söyleyebilirim. Şahsi fikrim Ocağın 2.haftasındaki sistemde heyecanlı takipler yapacağız. Bu kurak döngü umarım bu süreçten sonra kırılır. Her şey gönlünüzce olsun arkadaşlar. Hayırlı akşamlar... ❄️☃️