Sahutt tarafından yazılan gönderiler

Dostlar selamlar. Sistem yavaş yavaş detay kazanırken bir değerlendirme yapalım. Öncelikle sistemin Mart ayının sonunda geldiğini unutmayalım. Ağaçlar birçok yerde çiçek açtı. Tarımın en çok zarar görme potansiyeli bulunan bir dönem bu dönem bu yüzden. Her ne kadar soğuk ve kar sevsek de bu gelecek sistem özellikle iç kesimlerde tarıma zarar verecektir. Soğuk bakımından neredeyse 15 dereceyi bulan bir soğumadan bahsediyoruz.

Öncelikle bu sistemde bir ışık görmüştüm. Acaba kıyılarda kar olur mu dedim. Düşük bir ihtimali takip ettim. Olmadı ama. Yine bizim klasik, artık geleneksel bir hal alan yağıştan sonra giren soğuklar bu sistemde de karşımıza tekrar çıktı. Ancak zaten bu saatte gelmeyen kar yağışına hiçbirimiz üzülmeyiz sanırım. Gerçekçi olacak olursak. Kıyı şehirlerde kar sınırını 450-500 metre bandında seyreder bu sistemde. Elbette gece geç ve sabah erken saatlerde daha düşük rakımlı yerleşim yerlerinde de karla karışık yağmur veya kar görmek imkansız değil. Adana, Hatay, Mersin gibi şehir merkezleri için soğuk girişi geç kalıyor. Kar için uygun şartlar yağış sona erdikten 6 7 saat sonra ancak oluşuyor. Şimdiki görüntüde. Elbette değişim veya olumlu gelişim ihtimali var. Ancak sıcaklık yağış anında kar değerlerine yaklaşmıyor bile. Yağışın süresinin uzama durumu olursa konuşuruz tekrardan. İç kesimler, Burdur, Isparta, Beyşehir, Akseki, Amanos Dağları, Toros Dağları gibi yerler çok güzel örtülü bir kar yağışı alacaktır. Çarşamba öğlen soğuk girişi ile karın başlamasını bekliyorum bu yerlerde. Şimdilik bu şekilde yazmış olalım. Sorularınızı iletirseniz kendi şehriniz için detay verebilirim fırsat buldukça. Hepinize iyi bir hafta diliyorum. Sağlıkla kalın?

Hafay'lı arkadaşlar sormadan cevaplayayım. Yine sınırda bir sistem. GFS öğlen güncellemesi şehir merkezine yaklaşık 5 cm kar verdi. Ancak ECMWF merkezi sınır olarak tuttu. Ve Harbiye, Toygarlı gibi biraz daha yüksek kesimlere 1 derece daha düşük verip kar verdi. Zaten diyagramda da görüldüğü gibi - 3 -4 bandında senaryolar var. Bu kar için yeterli olur. Ben Harbiye'den daha fazla inmesini beklemiyorum. Olursa sürpriz olur. Çok güzel olur. İhtimal şu an %50. Bugün netleşeceğini düşünmüyorum. İnşallah havada da olsa görme fırsatımız olur. Gerçekten ileride anlatacağımız bir anı olur. Hataya Mart sonunda kar yağdı diye. ?

Hatay merkez e kar yağışı ihtimali söz konusu bile olamaz bu değerler nezdinde. Milleti heyecanlandırıp, prim kasmak ve ilgi çekmek için onların duyguları ile oynamayın !

Prim nedir?

Prim, sigortacılıkta verilen teminat karşılığı alınan ücret. Prim hesaplaması genellikle sigorta bedeli ile bir yüzdeden oluşan fiyatın çarpımı yoluyla yapılır: Prim = Sigorta Bedeli x Fiyat Ancak bu her durumda geçerli değildir. Sigorta bedelinden bağımsız prim hesaplama yöntemleri de vardır.

Üstte yazdığım yazıdan prim yaptığım çıkarımında bulunmanız endişe verici gerçekten.

Bir diğer konu Hatay merkezde öbür şartlar uyumlu olduğunda 850 hPa sıcaklığının yalnızca - 4 olması yeterli oluyor. Ve güncellemede - 4 gibi bir değer vardı. Siz hangi değere baktınız bilemem.

Yaptığım veya ileride yapacağım hiçbir tahminde insanlara yanlış bilgi aktarmadım. Hiçbir şekilde boş yere heyecanlanmalarına sebep olmadım.

Bu bölgenin sorumluluk görevini aldığım zaman bu konuda ya 2 ya 3 kişi vardı. Kimi zaman tek başıma tahmin yazıp değerlendirdim tahminimi. Birçok sayfada sadece benim mesajım vardı. Ve gelmiş bana burada ilgi çekmeye çalıştığımı söylüyorsunuz. Gerçekten anlamakta zorluk çekiyorum. Ben bu işi hiçbir kazancım olmadan sevdiğim için yapıyorum. Bu işten hiçbir kazancım yok. Tam tersine kaybım var. Her tahmine yaklaşık 1.5 2 saat harcıyorum. Ancak tüm bunlara rağmen benim hakkımda çıkarcı, insanları boş yere heveslendiren bir kişilik çıkarımında bulunmanız şaşırtıcı.

Yeni sistem yolda!!!

Bugün Mart ayının 20 si. Ve bu tarihe göre ekstrem soğuk barındıran bir sistem ülkemize doğru geliyor. Bölgemizin iç kesimleri kar alacak. Hatta kar sınırı iyice düşecek. Ve birçok yerde sıcaklıklar kar değerlerine inecek.

Kar nerelere geliyor?

Örtü oluşturabilecek bir kar olacak mı?

Sıcaklıklar kaç derecelere inecek?

Şehir merkezleri kar alacak mı?

Ne kadar yağış olacak?

Hepsinin cevabını yarın akşam yapacağım tahminde bulabilirsiniz. ??