Sahutt tarafından yazılan gönderiler

Sezonluk tahmin yapan sayfalardan biri olan Mkweather Kış tahmini 👇🏻

image-654-918x639.png

SOĞUK VE KURU: Sırasıyla Türkiye ve Kafkas ülkeleri veya en güneybatı Rusya için soğuk ve kuru koşullara sahip küçük bir kümelenme öngörülmektedir. Kış aylarındaki kuru koşullar , şiddetli donların etkisi ile sonuçlanan gecelerde minimum sıcaklıkları sıfırın altına itmelidir . Ancak, esas olarak Aralık ayında, modeller şimdi görmese de, kışın ilk yarısında bazı kar fırtınaları olabilir. Güneyden gelen sıcak dönemler gibi kuzeyden gelen soğuk dönemlerin olduğu bir bölge olacak , ancak kuru ve daha soğuk/nötr desenlerin önde olması bekleniyor.

Sade2020 Onu da gördüm. Bünyamin Sürmeli aylık tahmimlerini belli bir modele göre yapıyor. Son zamanlarda ne kadar tutarlı bilemiyorum... MGM nin tahminleri ise,daha önce aylık tahminlere baktınız mı bilmiyorum... Ama tutarlılığının düşük olduğu zaten sitede de yazıyor... Özellikle 3 ay ise. Sonraki güncellemede dahi keskin değişim yaşanabiliyor.

Eylül ayında güzel bir başlangıç oldu umuyoruz devamı gelir. Doğu Akdeniz kıyılarına az da olsa yağış vermiş iç bölgeler kurumuş.

Devamının geleceğini düşünüyorum. Ama şu anki veriler ülkemiz için iyi görünmüyor. Kasım ayı adına. Büyük çoğunluğunu saçma bir basınç dizilimi sebebiyle kaybedebiliriz. Geçen sene Kasım sonundan Aralığın bilmem kaçına kadar devam eden patterne benziyor. Şimdilik sadece öngörü.

jubayl düşüncen ve gözlemlerin doğru kesinlikle... Bu sefer Antalya dahil birçok nokta yağış aldı . Alıyor. Alacak. Doğu Akdeniz'de de ilk başta bekleyip tahmin yapmama sebebim de buydu. Denize çok yüksek miktarda yağış veriyor. Mekreze 1 mm vermiyor. İlginç bir sistem açıkçası. Bakalım son güne ne olur ne biter....

Herkese selamlar.

Yavaş yavaş sistem ülkeye Batıdan girişini yapıyor. Çarşamba günü bölgenin Batı kesimlerinde sıcaklıklarda birkaç derecelik azalış, Gecesinde ise yağış ihtimali var. Antalya civarında. Hafta sonuna doğru ise sıcaklıklarda belirgin derecede azalma (5-7) derece bandında bir azalma meydana gelecek. Yağış da beraberinde gelecek.

Her ne kadar sistem güç kaybederek geliyor olsa da bölgede şiddetli yağışlar görülebilecek. Özellikle Antalya dolaylarında Cumartesi- Pazar günleri yağış etkisini iyice gösterecek.

Bölgenin doğusuna doğru geldiğimizde ise yağış daha çok hafta başı etkisini gösterecek. Şunu da belirtmeliyim ki sistemin gücü bölgeyi yağışa doyuracak cinsten değil. Ancak bölgenin neredeyse tamamında hatrı sayılır miktarda yağış gözlemlenecek.

Sıcaklıklar 23 24 derecelere...

İç kesimlerde 13 14 derecelere...

Doğu Akdeniz'de ise 18 20 derecelere kadar gerileyecek. Geçen senenin Aralık ayı ile yapmıştım bu sıcaklıkların kıyasını....

Peki ya devamında?

Bu sistemden sonra sıcaklıklarda belirgin bir artış veya azalış beklenmiyor. Lakin sıcaklıklar mevsim normallerinin bir hayli altında olduğundan bölge geneli sonbaharı bir hafta, 10 gün gibi bir süre boyunca iyice hissedeceğiz. Kısa bir süre değil bu. Ekim ayının geneli normallerin altında sıcaklıklarla kapatmış oluyor bu varsayım gerçekleşirse şayet. Gerçekleşme ihtimali hiç de az değil. Ay başında bunun tahminini yapmıştım. Detaylı bir şekilde konuşmuştuk.

PEKİ KASIMDAN HABER VAR MI?

Olmaz mı? Son model güncellerinde ve aylık tahminlerde Kasım ayı için de mevsim normallerinin altında sıcaklık ,normallere yakın ve biraz kurak bir beklenti var şu an için.... Sürekli değişimde olduğu için detaylarına Ekim ayının son haftası girmek en sağlıklısı olur... Ancak güzel bir Kasım beklentisi olduğunu söyleyebilirim...

euT2mMonInd2.gif

euPrecMonInd2.gif

Detaylar netleşsin daha çok yazar,çizer, konuşuruz.

Şimdilik noktalayalım burada. Hayırlı akşamlar diliyorum. Sağlıkla kalın... :elkaldıranadam: