Olası 8-10 Ocak sistemi Hıdır yolunda ilerliyor. Hıdır, yükseklere kar yapıp alçaklara yağmur, kky veya sulusepken kar yapan sistemdir. ![]()
Adım Hıdır, elimden gelen budur, misali.
Yorum bırakmak için üye olmanız gerekir
Zaten hesabınız var mı? Oturum açın.
Şimdi giriş yapTopluluğumuzda yeni bir hesap için kaydolun. Bu kolay!
Yeni bir hesap oluşturOlası 8-10 Ocak sistemi Hıdır yolunda ilerliyor. Hıdır, yükseklere kar yapıp alçaklara yağmur, kky veya sulusepken kar yapan sistemdir. ![]()
Adım Hıdır, elimden gelen budur, misali.
Öğlen Gfs, Avrupa yakası için sabaha göre baya kötü. Senaryolarda da tepki azalmış.
Nasıl başlarsan öyle gider hesabı, sistemler karayel bileşenli rüzgarla gelince akabinde gelenlerde öyle oluyor. Hal böyle olunca İstanbul bundan pek nasiplenmiyor. İl geneli için iedal şartlar Yıldız ve poyraz olunca oluyor. Karayelli sistemlerde Avrupa Yakası sakata biniyor. Boğazdan batıya gittikçe de bu ihtimal daha da artıyor.
Modellerde de bu şekilde inişler var olası senaryolarda. Bize bu inişlerde siklon şart oluyor ya da karadeniz alçağı, halk tabiri ile vorteks. Aksi halde geçmişte 16-19 Ocak 2021 sistemine benzer sonuçlar çıkar en fazla.
Batı Karadeniz pastayı kaptı. İlahi adalet gereği kışın 2.yarısında bu sefer pastayı Marmara kapar diye düşünüyorum.
Gfs, öyle bitmiş ki devamında 2017 potansiyeli var ama değişecek neticede.
Poyraz varsa potaya Avrupa yakasıda girer.
Gece değilde sabah günceli önemli. En sağlam veriler 00Z ve 12Z'de.
İstanbulda Avrupa yakasının doğusuda potaya girdi. Özellikle 1 Ocak öğle ve sonrası Dek verdi Gfs. Ancak yine de şanş yaver giderse 1-2cm belki. Rüzgar yönü iyi bir kar vaad etmiyor.
Sabah bahsettiğim 9-10 Ocak olası sistemini vermiş yine ama bu da ipin ucunda yani. Ocak ayı için son hafta biraz daha dikkat çekiyor. Orada Kuzeydoğu Avrupa ile Güneybatı Avrupa eksenli bir yüksek basınç oturacak. Buradan sistem alabiliriz ama Kafkaslar riski var. Bu patern Şubat ilk haftası da devam edecek. Sonra Şubat ikinci hafta polar atak var kuvvetle ihtimal burada da Balkanlar riski var. Biraz zaman geçsin netleşir hepsi.
İstanbul için 31 Aralık sabah öğle arası, 1 Ocak yine aynı şekilde İstanbulun Anadolu yakası ağırlıklı olmak üzere kuzey ve Avrupa yakasının boğaza yakın semtleri kuş uçumu 10-15km kar geçişleri olacak. Ciddi kütle yakalanırsa örtü yapacak. Çok üzerine konuşulacak bir şey de yok. En azından 10-15cm alsaydık stresimizi atardık ama maalesef. Önümüzdeki maçlara bakacağız.
Ecmwf lodos vermiş paso, batıya. 2 Ocaktan sonra 2 hafta karlı sistem yok gibi. Bir ihtimal 9-10 Ocak olabilir ama ihtimali düşük şuan.
İstanbulda bulutsuz masmavi bir gün. Bari önümüz karlı olsaydı. Olası 3-5 atacak kar tanesi için cebelleşiyoruz.
-32 gelecek demedim soğuğun ana kaynağı
E hocam geneide de öyle zaten😊 -20-30 bize gelmedikten sonra esprisi yok. İsterse kaynak -500 olsun.
Evet 850 pha soğuk çekirdeği-32
Batı için tarihte yok öyle bir şey daha önce. İnşaallah onunla birlikte siklonun çarpıştığı ardından kusursuz izobarlarla deklere boğulduğumuz bir sistem gelir bir gün.
Modeller her zamanki gibi devam ediyor bir birlerine zıt olarak .
Önümüzdeki süreçte ben gfs modelini baz aldım incelemelerimi ona göre yapıyorum. İlk sitemi görelim şu %70 %80 olasılıklarını sonrası dediğim gibi 3-4 sistemi güçlenir demiştik biraz daha kuvvetlenmiş .
Bu arada sizlere -32 soğuk çekirdekli bir sistem ihtimali var onunda haberini veriyorum konu açmayı düşünüyorum ilerleyen günlerde.
Sinan başkan, bu -32'lik sistem 850hpa mı?
Tahmin yapan kişi anlatsın size hangi kompozitleri kullandığını. Çalışmasına ne kattığını. Qbo, pna, mjo, ao, Nao, Zonal rüzgar vs. Bir de bunların en çok etkili ve anlamlı olabileceği dönemler. Sen oraya, istediğin gibi verileri girip istediğin benzer kışları çıkarabilirsin. Bende bir harita yaparım, 1929 çıkar 😁 Önemli olan ne olacağını iyi tahmin edebilmek. Yukarıda ki harita yanlış verilerle girişi yapılmış bir harita. Büyük patlamaya da müsait. Şubat bitince görürüz diğer tahminler gibi patladığını. Bana kızabilirsiniz ama durum bu.