mehmet civan tarafından yazılan gönderiler

suanda misal bu dedigim ikinci senaryoya evrilmeye calisiyor son 2 gundur modeller. bak azor iskandinava tirmandi tersine izlanda ab sini aldi koptu yukariya cikiyor. ardindan sol atta tekrar azor olusuyor ve uzerinde bir izlanda ab si var. lakin bu seferde iskandinavdaki yb biz ters blokaj yapiyor. iskandinav bozulacak azor kendi yerine oturacak o sekilde bu ciktidan 1 haft gibi zaman zarfinda sartlar olusursa tekrardan bir izlanda paterninden bahsedeiliriz. biraz karisik ama durum kararsizlik var. zaten bole bir pozisyon almaz bu sinoptik. bu tarz bir goruntu olmaz. endekler yuzunden sapitiyor. peki suan guzel senaryo nedir. azor o ustundeki 995 i bi avrupaya atar. hemen ustune 990 ve arkasinda 985 var onlardan birnide bize yollar. ki cok zor. ama olursa su goruntude bize uygun olani o. tabi bi dahaki ciktida cok farkli seyler konusacagimiz icin bunun hesabini yapmaya gerek yok

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    Merhaba bir sorum olacak. Bu Amerika üzerindeki soguk kutlenin Avrupa üzerinden bize gelme olasılığı yok onu anladık. Nedeni nedir? Neden tepemizden inmesini bekliyoruz?

sol caprazdan gelirse izlandik sistem. kirim ustunden direk inerse sibirya. sibirya daha soguk katmanlar uzerinde direk indidigi icin isinamadan sert soguklari tepemize indiriyor. avrupa uzerinden gecerken orasi nispeten rusyaya gore daha guney oldugundan mutevellit soguk dalga bize gelene kadar sicakligi artiyor. he bu demek degildir bize avrupadan soguk gelmez. avrupaya asiri soguk inmistir her katman buz gibidir uzerine bir izlanda sistemi daha aliriz babalar gibi buz gibi isinmadan gelir. kar kis kiyamet olur

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

simdide 1050 ye cikmis mecburen uzerimize yuksek basinc kolu atiyor. ya resmen modellerle savasiyoruz 2 haftadir. yahu sistem var inat etmeyin var kardesim nedir bu ya. yani sistemi bize vermemek icin her seyi deniyor. arkadaslar cok model gordum 10 seneler diyim size su potansiyelde marmaya kar vermeyecek her yolu gercekten denedi. :X:X:X

iklim degisikligi gercekten etkili arkadaslar ben buna kanaat getirdirdim artik. cok degil sundan 10-15 sene evvel kuzey avrupa yuksegini yakaladikmi yerinde cakilir kalir 2 hafta agir kis kosullari olurdu. artik cok dinamik ve tutarsiz. surekli bozulma egiliminde saga sola kol atiyor ecis bucus birsey oluyor. tabi o zamanki modeller daha ilk di cozunurluk boyle tuksek degildi. ama sunu biliyorum bu yuksek oraya zor cikardi diktimida oradan kipirdamazdi. bu sekildede dogulama olayi yoktu ki ondan buna ozellikle iskandinav yuksegi denir. artik iskandinav yuksegi degil bu.

jetlerin donus yonlerni kutuplarda yon degistiridigi icin kafaniz karismasin

gece guncellemesinde burda olsaniz iyi olur. :sessiz:

bu arada arkadaslar haddimi asarak hocalarimin affina siginarak forumdaki karamsarliga binayen bir tahmin yapmak isterim.

modellere aldanmayin suan icin goruntunun potasiyeli gectigimiz bir cok kisin cok cok uzerinde agir sartlari anadoluda hakim olabilir. ocagin sonundan bir baslar subatida ikapsayacak sekilde sistem uzerine sistem -kovalariz.

tersi durum da ise analizini hocamiz yazdi zaten sayfasina girip bakabilirsiniz. lakin soguk ve bol kar yagisli bir kis ikinci yarisi beklentim yuzde 65. bu iyi bir ortalama. ve patern 15 inden sonra bekledigimiz yonde bir iskandinav modeline donerse subatta ardina sibiryayi tepemize indirecek olan omega blokaj indan da bahsedebiliriz. dun geceki gfs ciktisinda bunun sahtesini yani bir kucuk denemesini gorduk size atayim asagida cezayire kar yagdirdi.

Bazı modellerin Şubat tahminlerini de atayım :

ecmwf-12-2.png?0

goruntu lehimize olmasada eline saglik Izlanda hocam. bunlarda var ihtimaller arasinda. iyi halini bilmek istidigimiz gibi kotu halinide gormek isteriz. ki bu ciktilar uzerinden daha dikkatli yorum yapabilelim. tesekkurler hocam calismalarinizi dikkatle takipteyiz.

Benim burada anlamadığım nokta şu, avukat çok. Biri bir tahmin yapar ve hemen yetkili biri onu elestireni korur. Eğer eleştiri kabul etmeyip kendinizi yenilemezseniz bir arpa boyu yol alamazsınız.

Ben zaten tahmini eleştirirken bu şekilde olmaz diyorum. Şubat ayında koridor açık. Gidip farklı etmenleri çalışmana koyarsan nanay gülüm olursun. 2015, 2008 gibi sonuçlar beklenilebilir. Yukardaki tahminin tutma olasılığı yok.

yenileme konusunda biz kendimizi yenilerizde.

misal soyle yapalim ben o ncep reanalysis in ne oldugu hakkinda bir fikrim yok. ne yaziyor bakayim. 500mb geopotansiyelinde 1994 den 2023 e kadar benzer kislarin subat ayi modelinin bir composite anomalisini noaa fizik bilimleri labaratuvarinin sagladigi bir yazilim vasitasi ile elde etmis. bu bir graph demiyimde bi gorsel. sen anlatirmisin bana arkadasimiz orada ne yapmaya calismis.

avukatlik degil bak ben anlamak istiyorum sen bu isi bilen kisisin bu sekilde imkansiza yakin tabiriyle itiraz ettigine gore hangi veriyi nasil ve neden girdigi hakkinda merakini gidermek icin biraz tartisalim istersen ?
    sen bana yardimci ol bende senin icin arastirayim konuyu ogrenelim olurmu ?