mehmet civan tarafından yazılan gönderiler

iklim degisikligi gercekten etkili arkadaslar ben buna kanaat getirdirdim artik. cok degil sundan 10-15 sene evvel kuzey avrupa yuksegini yakaladikmi yerinde cakilir kalir 2 hafta agir kis kosullari olurdu. artik cok dinamik ve tutarsiz. surekli bozulma egiliminde saga sola kol atiyor ecis bucus birsey oluyor. tabi o zamanki modeller daha ilk di cozunurluk boyle tuksek degildi. ama sunu biliyorum bu yuksek oraya zor cikardi diktimida oradan kipirdamazdi. bu sekildede dogulama olayi yoktu ki ondan buna ozellikle iskandinav yuksegi denir. artik iskandinav yuksegi degil bu.

jetlerin donus yonlerni kutuplarda yon degistiridigi icin kafaniz karismasin

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
    The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

gece guncellemesinde burda olsaniz iyi olur. :sessiz:

bu arada arkadaslar haddimi asarak hocalarimin affina siginarak forumdaki karamsarliga binayen bir tahmin yapmak isterim.

modellere aldanmayin suan icin goruntunun potasiyeli gectigimiz bir cok kisin cok cok uzerinde agir sartlari anadoluda hakim olabilir. ocagin sonundan bir baslar subatida ikapsayacak sekilde sistem uzerine sistem -kovalariz.

tersi durum da ise analizini hocamiz yazdi zaten sayfasina girip bakabilirsiniz. lakin soguk ve bol kar yagisli bir kis ikinci yarisi beklentim yuzde 65. bu iyi bir ortalama. ve patern 15 inden sonra bekledigimiz yonde bir iskandinav modeline donerse subatta ardina sibiryayi tepemize indirecek olan omega blokaj indan da bahsedebiliriz. dun geceki gfs ciktisinda bunun sahtesini yani bir kucuk denemesini gorduk size atayim asagida cezayire kar yagdirdi.

Bazı modellerin Şubat tahminlerini de atayım :

ecmwf-12-2.png?0

goruntu lehimize olmasada eline saglik Izlanda hocam. bunlarda var ihtimaller arasinda. iyi halini bilmek istidigimiz gibi kotu halinide gormek isteriz. ki bu ciktilar uzerinden daha dikkatli yorum yapabilelim. tesekkurler hocam calismalarinizi dikkatle takipteyiz.

Benim burada anlamadığım nokta şu, avukat çok. Biri bir tahmin yapar ve hemen yetkili biri onu elestireni korur. Eğer eleştiri kabul etmeyip kendinizi yenilemezseniz bir arpa boyu yol alamazsınız.

Ben zaten tahmini eleştirirken bu şekilde olmaz diyorum. Şubat ayında koridor açık. Gidip farklı etmenleri çalışmana koyarsan nanay gülüm olursun. 2015, 2008 gibi sonuçlar beklenilebilir. Yukardaki tahminin tutma olasılığı yok.

yenileme konusunda biz kendimizi yenilerizde.

misal soyle yapalim ben o ncep reanalysis in ne oldugu hakkinda bir fikrim yok. ne yaziyor bakayim. 500mb geopotansiyelinde 1994 den 2023 e kadar benzer kislarin subat ayi modelinin bir composite anomalisini noaa fizik bilimleri labaratuvarinin sagladigi bir yazilim vasitasi ile elde etmis. bu bir graph demiyimde bi gorsel. sen anlatirmisin bana arkadasimiz orada ne yapmaya calismis.

avukatlik degil bak ben anlamak istiyorum sen bu isi bilen kisisin bu sekilde imkansiza yakin tabiriyle itiraz ettigine gore hangi veriyi nasil ve neden girdigi hakkinda merakini gidermek icin biraz tartisalim istersen ?
    sen bana yardimci ol bende senin icin arastirayim konuyu ogrenelim olurmu ?

Gfs gece güncellemesi sona ermiştir takip eden herkese teşekkürler.

eline saglik Athena bir onceki guncellemeye gore daha guzel daha batili verdi. kafkaslardi kirima indirdi. ve dahada batilayacaga benziyor. nerdeyse istanbula ve marmaraya kadar indirdi kar yagisini. her guncelleme bu sekilde bir oncekinden daha guzel gelir umariz. azi begenmeyen cogu bulamazmis ceke ceke getiririz biz onu B)

144 e kadar 10 hpa mizda bir degisim yok her sey yolunda

10 hpa da gordugumuz -84 luk cekirdegin girdap potansiyeli iskandinav yb sinde destekleniyor

jet ruzgarlarinda sahte omega deseni gorulmekte.

anomalilerimizde sapmalarimiz baslamis 15 indeki kirilma ani

efendiler sadece index lerle yada aylik tahmin yapan kuruluslarin tahminlerini degerlendirerek tahmin yapmak zorunda degiliz. bakin modellerde yetersizde olsa bir takim isaretler veriyor

bakin bu anomalide sol asagida -40 ab ortada tam iskandinav olmasada 30 luk yb altinda kucuk -10 luk cezayir tunus ab var hemen bir ustteki jet streamda soldaki ab nin altindan gecen yb nin ustunden solasan tekrar bati akdeniz ab sinin altina giren ardindan dogu akdenizdeki yb nin ustunden dolasan flux goruluyor jet stream iste o