mehmet civan tarafından yazılan gönderiler

Üstadım umarım bunu haberler kötü olduğu için söylemiyorsunuzdur dört gözle bekliyoruz sistemleri

suan en kotu senaryo geceklesti zaten araligin 14 indern beri. bundan emin olabilirsin bundan daha kotu bir kac senaryo vardi. endeks 14 unde bi cakilip kalmadi notr e. nerdese +2 ye tirmandi 1 haftada. yani su paternde olabilecek en kotu senaryolardan biri oldu mincikci eger notr de kalsaydi hersey soguklar falan hazirdi zaten artidan bir salinima ihtiyac yoktu. dahada geri cekti. hadi bi pozitif 1 e meyledip tekrar notr e 2 gun donse yine sistemimiz vardi. negatifi solemiyorum bile. o kadar uygundu hersey. 10 senede bir olacak efsaneyi kacirdik. ki dikkat et patern o kadar saglamdi ki hard pozitifte italyaya kadar indi soguklar.

Sinan eps ne durumda

ben tasinicam doguya hic ne sinoptik derdi var ne patern ne endeks ne ensemle. ab geldimi geldi sabahina kar küre..... :002:

Harici İçerik youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

mehmet civan eline sağlık abi.

Whisper abi kaybolmasın, güzel bir konuya atalım, ben koyabilecek bir konu bulamadım.

ustat onu olesine hizlica yazdim ben cok eksik ve yazim yanlislari var. kutup girdabini sibirya yb olarak yazdim sebebi bizi etkileyen basincin sibirya yb si olmasindan kaynakli. yani olani degilde neyi kasdettiklerini yazdim. daha dogru daha anlamli hale getirip ekleriz lakin bu bilgilerin cogu akademi bolumde var.

Hayırlı sabahlar herkese günaydın hocalarım bu GFS nin Kafkas aşkı nedir acaba her sistem oraya gidiyor Karadenize uğrayıp bizim bu Marmara da ne varda bize bişey gelmiyor ben cidden anlamış değilim hocalarımSelam

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

bunu kastediyorsan eger asor un komunundan kaynakli bak 1035 tam uzerimizde. asor yb saat yonunde dondugu icin kafkaslara atiyor. tabi tek sebebi o deil lakin kabaca bu sekilde ozetlenebilir

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Çağrı Erdal

ama patern degisiyor 2-3 gude farkli ciktilar gelicek

Endeksler negatife gidiyor artık takip zamanı tarihte değişkenlik olur 3-5 gün

gunlerdir gozumuz endeks lerde. hadi insallah hocam. gec olsun guc olmasin. sistem gelsinde 1 aylik tahminde 3-5 gunun toleransi hayli hayli var. ozellikle bahsi gecen sistemin tam beklendigi sartlarda gelmesiyle ki suanki gorunen durum sizin en basta bahsettiginiz asya-hint cizgisindeki ongurunuzle uyumlu. :olumlu: 1 haftadir ara ara veriyor zaten sinoptikte 3-4 gune baskin gorunmeye baslar. :alkıs:

Bilmediğim için soruyorum,etkili bir soğuk hava sistemi için tek şart kutup girdabının zayıflaması mıdır ? Ya da kutup girdabı güçlüyken etkili soğuk hava atakları alamaz mıyız ? Yani kutup girdabı fenomeni olmazsa olmaz şartlardan biri midir?

ilkerlii en basitinden anlatayim sana

simdi kutup girdabi derken arkadaslarimiz sibirya termik antisiklonu(yb)yi kastediyorlar. kutbi girdap derken bundan bahsediyorlar. sibirya termik yb statik meyilldir yani girdap guclu olma egilimindedir. fakat sibirya static egilim gosterse bile izlanda ile etkilesim halindedir ve birbiri isle isi alisverisi yaparlar. izlandanin dinamizmide buna baglidir. sibirya girdabi guclu iken izlanda daha dinamik olma egilimindedir. orada ikisi arasinda parazit yb ab ler olusur. izlandayi ittirir. harekete gecirir. bizde bu durumdan sebepleniriz. izlanda dinamik oldugu icin yönünü kestırmek zordur sürekli takıp ıster. zaten sibirya zayiflasa tahmın kolaydır. ne olacagı bellidir. asor fazla etkılemez cunku ıkısıde yb dir tek farkı asor dinamik sibiya termikdir. fakat asor dınamik yb si ile izlanda dinamik ab si arasında direk etkileşim vardır. izlanda asor u asor izlandanın konumunu etkiler. yb basınc merkezlerinin bulundugu kutup alanına gore yönleri farklıdır

ve tum basinc merkleriniz bulundugu enlemlere gore farklı karekteristık ozellık gosterırler. misal akdenizde buyuk basınc merkezlerinin etkisiyle ab olusabilir. yada farklı denızlerde kıta uzerlerinde duruma gore bagimsiz yb ler ab ler gorulebilir

kutbi girdap guclu sistem gelmeyecek tez i yanlistir ve ezber bilgidir. hayir gelebilir.

he birde hazir olun onumuzdeki gunlerde olusabilecek durumlara. endeks le yada bir takim cetveller ile olculemeyecek fazla kaotik durumlarda aniden gelisen sert vurkac sistemleri alabiliyoruz. bunlar dar alanlarda cok sert olan acikcasi benim en sevdigim aksiyonlar oluyor. patern buna elverisli fakat modellerde ongemiyor tahmini yapilamayan surpizler bunlar. tahminci donduran sistemi diyorum ben bunlara (: onumuzdeki 72 saat takipteyim. olumlu gelismeler olursa aktaracagim. Selam

patern net degil. fazla ab fazla hareketlilik var. modeller 21 sonrasini cozemiyor. her sey onumuzdeki 72 saatteki basinc merkezlerinin hareketine bagli. fazla dinamik. fazla kaotik. asor u hem yukseltiyorlar hemde eziyorlar. bu durumda ongorulemez bir cok nokta var. bir anda ozellikle batiyi ve tum anadoluyu kar a bogacak bir girit kirim cut-off alcagi ve hemen ardina tekrar kutup kokenli bir sistem olasigili mevcut.

onumuzdeki 3 gun cok onemli. ust uste 3 sistem bile alabiliriz ocagin ilk haftasi dahil bu zaman araliginda.

850 hpa yetersiz gorunuyor suanki gorunumde avrupadan sarktigi icin fakat sistemi direk biz alirsak -10 -12 leri bile gorebiliriz vur kac seklinde. etkiledigi bolgelerde dar alanlarda snowstorm lara yol acabilir.

gozumuz sinoptiklerde...:düşünceli: