mehmet civan tarafından yazılan gönderiler

Umarız bu sene marmara olarak kara gömülürüz:kar::kar::kar::kar::coksoguk::coksoguk::kralice::kralice::kralice::kralice:

sadece modeller degil bir cok degisken bu kosullari destekler nitelikte veriler sunuyor.:düşünceli: guzel olan sadece marmara ozelinde olmamasi. sadece ocagin ilk yarisina kadar olan paternde olasi 4 sistem var radarda. aralik 13 sonrasi iskandinav paterni. 20 sonrasi azor destekli orta avrupa dogusu ve balkan uzerinden bize donen soguklar. aralik sonu kutuplardan kopabilecek bir girdap ki endeksler dune kadar bizim lehimizeydi. ocak gin ilk ceyreginde kirim uzerinden direk inen soguklar ihtimali. ki bunlar neredeyse 850hpa da 130dam 500hpa dan 500 dam potansiyel ortalama degerinde inebilecek alcak merkezler. eger bu patern bozarsa cidden cok uzulurum.

biz galiba araligin 2. yarisinda kara bir gomulucez bu durum heralde ocagin buyuk bir kismindada devam edecek. senelerce akillardan cikmayacak 2024-2025 kisi olur. ben varim. zaten anormal bir sezondayiz kasimda araclar yollarda kaldi tipiden. okullar tatil oldu koylere ulasim saglanamadi. ben bu sene hicbirseye sasirmam.

Ek olarak ısınma tamamlanınca 10-15 gün sonra etkileri görülür tabi troposferle eşleşme olursa

eren hocam hocamin bu dedigini daha iyi anlamak istersen literaturdeki 2008 ve 2013 ocak ayindaki anomalileride incelersen daha iyi anlarsin. cunku bu durum 20-50 senelik periyotlarda farkli ciktilar sunabilir. suan bizler bunlari yazarken aslinda 2008 ve 2013 deki anomalileri baz alarak yaziyoruz. bu durum 1970 lerde farkliydi. ve daha oncesindede daha farkliydi. cunku ozon tabakasi ni kloraflorakarbon vb gibi gaz salinimlariyla etkiledik. 2000 sonrasi patern degisti ve aslinda degismeyede devam ediyor. radyoaktivite daha yogun etkilemeye basladikca korkarim daha da farkli durumlar olusacak. mevsimsel degisiklilerde de bir arguman olarak bu durumu ornek verebiliriz.

Bu ne anlama geliyor acaba açıklayabilir misiniz?

stratosferin sicaklik anomalisi bu. sicakligin dusuk oldugu yerler kutup girdabin daha guclu ruzgarlarin daha sert oldugunu kabul edebiliriz. soguk kisminda bulunan kesimlerin yer seviyesinde alcak basinclarin olacagini ongorebiliriz. en basit anlamiyla pozitif endeks. bu araligin 18 icin bir gorunum vermis buda bir tahmin. bak orada turkiye bu soguk alanlarin tam altinda kaliyor. avrupanin ve rusya uzerinde daha etkin. bu goruntude avrupanin bize gore daha sansli olabilecegini dusunebilirsin. bu ise yeni baslamis bir amator direk boyle dusunur. tabi buna tek bir goruntu ile bakman yanlis olur. bunu 10 gun oncesinden hareketini bir gif gibi dusunup istikametini ve hizini bu tarihlerdeki sonrasi icin kestirebilirsin. orta ve uzun vade icin kullaniriz bunu. endeksler ile dogru orantilidir. buradan da zonal mean wind tarafi icin destek alabilirsin.

The content cannot be displayed because it is no longer available.

bir cok tahminci aslinda sistem geliyor derken bunu kullanir mincikci buna bakar aa su tarihlerde sistem var der. Selam ama aslinda bu isin sadece yuzde 10 luk bir kismini kapsar. bunu merak ediyorsan bu ise odaklanmissindir demektir. sana onerim yer seviyesinden basla bu stratosfere kadar butun katmanlardaki yatay dusey paralel hareketleri basinclarin birbirleri ile o katmanlardaki etkilesimlerini aklinda 3d olarak modellemeye calis. gunesden gelen radyoaktiviye kadar cok bilinmeyenli bir denkleyimin bir parcasi bu :) takildigin yerde bana ozelden yaz. ;)

Verdik tarih aralığını bende tutmasa Sinan abiye paslarim 😆

Harici İçerik youtu.be
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

2 yetmez ben 3 sistem istiyorum :-P

Henüz birşey goremiyoruz modellerde SelamSelam

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

1-2 denk geliyor arada eren. bu goruntuyu yan tarafinda 2 parcaya bol altta kalan kisimda sari kirmiyi yesil gormektense mavi koyu mavi bordo gormeyi tercih ederim. buda biseydir. uzun vadede ihtimal fifty fifty dir avrupa ile anadolu arasinda SelamSelam 10 gun erken gelir ustune bir daha YILBASINDA gelir. sonraki hafta bir daha gelir. gelsin istiyoruz kanimca :düşünceli:  

Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

kirmizi kar yagar arkadaslar karlar altinda kaliriz.

(bu gfs de beni cok seviyor ne zaman paylasim yapsam bole degisik seyler oluyor... :))

araligin 2. yarisi icin bu gibi durumlar cok olagan durumlar arkadaslar. beni kirmadi ilk adimi atti gfs. vade uzun...