Ve yağdı.
daha kötü olmuş bolu için iyi ama değişim açısından tutarlılık çok değişken çok ani değişim oluyorki o bile tutmamış.
Yorum bırakmak için üye olmanız gerekir
Zaten hesabınız var mı? Oturum açın.
Şimdi giriş yapTopluluğumuzda yeni bir hesap için kaydolun. Bu kolay!
Yeni bir hesap oluşturVe yağdı.
daha kötü olmuş bolu için iyi ama değişim açısından tutarlılık çok değişken çok ani değişim oluyorki o bile tutmamış.
Bu kış 2016 2017 gibi başladı bence soğuk bir kış olucak 2016 da da öyle başladı
belli olmaz salih sağ gösterip solda vurabilir çöp bir kışta olabilir . 2018 gibide olabilir hiç belli olmaz . öngörülemeyen bir kışa giriyoruz ^^ belirsiz.
sürprizleri severim ben halen ısrarcıyım doğunun kışı demekle
doğunun çok fazla sıcaklık dalgalanmasına ihtiyacı yok. erzurum kars ağrı ardahan vs. rakımı yetiyor zaten. doğunun tek derdi yağış olur yağış olduğu sürece sıcaklıklar ortalamanın üstündede olsa kar görür. doğu için ne kadar yağış o kadar kar . hatta aralık ocak şubatta gelen her sistem kar olarak düşüyor tek dert yağışın miktarı
ama batıda öyle değil dalga istiyor.
dün mgm bügün için boluya yağış veriyordu aynı gün hemen yağışı iptal etti. o kadar değişkenki .varın siz 10 gün sonraki yağışı hesap edin.
Hayırlı günler HS ailesi.Ses az bugün nedense forumda.
aksiyon yok reis havalar stabil gidiyor. aksiyon olmayınca millet gelme ihtiyacı duymuyor.
linkide paylaşayım merakeden arkadaşlar için. için https://effis.jrc.ec.europa.eu/apps/effis.longterm.forecasts/
şimdiden ne kadar doğru bunu söylemek bilmem ama ECMWF kasım ayı yağış verileri kasım ayının kurak geçeceği yönünde. çok kurak olmasada ortalamanın altında diyor vade uzun umarım değişir.
2370 rakımlı köy mis gibi orda olmak vardı şimdi :(( ne yağmuru biter ne karı .
ama osmaniyeye 2004 şubatta kar yağdımı bilmiyorum ama adanaya yağdığını kendi gözlerimle gördüm. havada. haberlerde
yani tahmin ettiğim gibi az çok kafamda oluşmuştu birşeyler . osmaniye sizden sıcak osmaniye adanaya bağlıydı eskiden bağlıymış adana osmaniye sizden daha sıcak. oralara kar kolay kolay yağmaz.
adana merkeze 2004 şubatta kar yağdı net. ama örtü yapmadı havada görüldü diye hatrlıyorum. bı daha yağdımı bilmem.
hatay sıcak memleket kar yağıyormu oralara ? az yağar heralde belki her sene bile yağmaz. ( merkeze)
enterasan bir konuya değincem şimdi ne kadar doğru tartışılır ama kısmende olsa doğruluk payı olabilir. en uygun yer olarak burayı gördüm.
malum yaz kış dağcılar ağrı dağına tırmanış gerçekleştiriyor 5137 metreye . ağrı dağı 5137 metre ağrı merkez 1650 metre yani çıkılan bölüm aslında yaklaşık 3500 metre civarı. bir dağcı oraya çıkarken aslında 5137 metre çıkmıyor 3500 metre tırmanış gerçekleştrmiş oluyor. dağın zirvesinden ağrı ovasına baktığınızda 3500 metreden aşağıya bakmış oluyorsunuz. malum ağrı ovası zaten 1650 metre. ..yani dağ ölçümlerinde dağın içinde bulunduğu konum yüzeyinden ölçüm yapılması gerektiğini fikrini savunuyorum bu ne kadar doğrudur tartışılır . malum deniz seviyesinden alıyor rakımı. çünkü dağın bulunduğu konumun ( ağrı doğubeyazıt 1650 metre )taban yüksekliğinide içine alıp ölçüm yapıldığı zaman bu ağrı dağına veya hangi dağ olursa olsun x dağı farketmez dağın orjinal yüksekliği ortadan kaldırmış olup bu dağın orjinal yüksekliğinden uzaklaşip dağa ( yapay ) yükseklik eklemiş oluyor.
siz ağrı ovasından ağrı dağına baktığınızda 3500 metrelik bir dağa bakıyorsunuz. bu kesin
örnek verelim rize kaçkar dağı rizenin merkez 0 rakım. rize kaçkar dağına çıkacak bir kişi tırmanışa rizeden başlayacağı için 3937 metre çıkmak zorundadır. ama ağrı dağında bu durum yoktur ağrı zaten 1650 rakım olduğu için siz tırmanışa 1650 rakımdan başlamış oluyorsunuz .yükselti zaten 1650 metreden itibaren başlıyor yani kısaca 3500 metre çıkmış oluyorsunuz.
rize kaçkar dağı ile ağrı dağını yan yana getirelim. kaçkar dağı ağrı dağından daha yüksek durucaktır. ovadan kesip başlangıç noktasından kesip sadece dağ olarak yan yana koyma imkanımız olsa kaçkar dağının ağrı dağından daha yüksek olduğunu göreceksiniz rize 0 metre kaçkar dağının başlama noktası 0 metreden itibaren başlıyor. kaçkar dağı 3937 metre. ağrı 1650 metre ağrı dağı 5137 metre. 5137-1650 = 3500 metre dolayları
yani hiç bir dağın bulunduğu konumda merkezin yüksekliğine ihtiyacı yoktur.bu dağa yapak yükseklik katıp dağın kendi orjinalelliğinden uzaklaşmasını sağlar. yani şöylede düşünebiliriz. topuklu ayakkabı giyen bir kadın gibi aslında kısa topuklu ayakkabıyla uzun duruyor yapay gerçekten uzak.
tabi sizde diyeceksinizki bu gerçeği değiştimez evet deniz baz alındığı için değiştirmez. ama yükseltinin başlama noktası önemli .dağın yükselmeye başlama noktası önemli
mesela erciyes dağı kayseri 1000 rakım erciyes dağı 3917 rakım . 2900 rakım gibi ovadan bakan adam 2900 rakımı görecek aslında gördüğü o.
uludağ örneği bursa rakım 150 metre. ova kısmı 60 rakım bakan kişi 2480 metredeki dağa bakıyor. gibi örnekler çoğaltılır.
sadece ağrı dağı değil her dağ için geçerli bu durum.
ben bu konuyu coğrafya öğretmenine anlatmıştım oldukça şaşırmıştı geçenlerde ise ağrı dağına tırmanan bir dağcıya yazmıştım oda çok şaşıırp çok değişik bir bakış açınız var demişti :). ama bazı yönlerdede hak vermişti :))
sizin görüşleriniz düşünceleriniz nelerdir paylaşmak istedim
Bir gün nasip olur İnşaALLAH
hocam o dediğinin olması için ya o tarafta tanıdık biri olacak yada en olmadı ev kiralarsın + sabit işte çalışıyorsan oda olmaz zaten zamanın yok . para ve zaman açısından oldukça sıkıntılı.. ne diyelim
Şu zamanlarda yaylada olmak vardı 6 ay
sorma hocam ya yakıcaksın sobanı kış bitine kadar kalıcaksın. 2000 2500 rakımda süper olurdu hem temiz hava hem sakin sessiz doğal duman sis kar ayaz soğuk harika olurdu
üşümek yakışmaz bize kış gelsin kış . kuru soğuk kışta çekilmez umarım öyle olmaz