>>>WinteR<<< tarafından yazılan gönderiler

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Model 144 saatte daha belirgin kutup yükseği bu tarz sistemlerin olmazsa olmazı. Model sonlarına dogru kutup yükseği kendine yol açıcak gibi duruyor. işaretli bölümde bir İskandinav yükseği oluşması durumunda kutup sogukları tek bir yönde güçlü olarak tutup güney enlemlere salacak gibi duruyor ve nitekim de böyle olur eger bu durumlar oluşursa. Diger yönden azor aşırı yatay hal alıyor buda bizim için tehdit

Bu tarz sistemlerde dikdörtgen alan içerisinde olan bölgede iksandinav yükseği şarttır. Aksi takdirde azor sırtını aşan jetler kuzeyli sogukları hızlı dogulttığı gibi kuzeyli iniş yapacak sogukları da Kafkaslara kuzey dogulu şekilde kuzeye geri çeker

Bu tarz sistemleri daha önceden de anlatmıştım. Gelen soguk atak kuzeyli soguklar. Bu sogukların daha güçlü daha etkin inmesi için kutup yükseği ve İskandinav yükseği şartı vardır. Yoksa güçsüz desteksiz inişler gözlemlenir.

Bu inişler de azor sırtından akış sayesinde.

Sarp Özdoğan kanıt niteliğinde istemedim örnek olarak bi görsel istedim. yaklaşık 8 senedir böyle duruma tanıklık olmadım.

Az da olsa böyle durumlar oluyormuş onu anlamış oldum.

Salih karayelli sistemlerde dewpoint modeline direkt değişime etki eder. Donma noktası bir anda + lı degerlerden - li degerlere gelir. Yer seviyesi sıcaklığını da etkilidiği gibi devam eden yağışın donma, kar, sulu kar olarak düşmesine etki eder. Karayel kuvveti de önemli. Sarp hocanın bahsettiği sistemi hatırlıyorum.

İtalya civarı oluşan alçak basınçlar derinleşerek güneyden afrika sıcak hava ataklarını ülkemize dogru yönlendiriyor. İtalya civarı oluşan siklonun dogulması ile yağışlı soguk atakları alabiliriz.

Hemen Kafkaslara oturan ural yükseği. Bize dogru kollarını uzatmış durumda en çok bu durumdan rahatsız ve en çok etkillnen bölgelerimiz dogu ve Güney dogu Anadolu dogu karadeniz olarak gözüküyor.

Geçen sene inşallah yağmur yağar diye kovalıyorduk😊bu sene beklenti okadar çok oluştu ki bizde Aralık ayının ilk yarısı kar bekler olduk😊

Orası öyle kıyılar için ekstra durum zaten bu. Yüksek kesimlerde güzel kar yağışları olması lazımdı hatta 12 ay için değil 11 ay ile birlikte başlaması lazım.

Köyde iyi bilirim 10 ay dedik mi kar başlardı köy yerinde 6 aya yakın kış mevsimi olurdu eskiden rakım 1500 üzeri

Günlerce takip yapıyoruz modeller ayrı telden çalıyor acaba bir totem falan mı yapsak forum olarak ? Sürekli gecemizi, gündüzümüzü modellere bakarak umutlarla takip ediyoruz tam tersi model takibi yapmayalım bir süre şok etkisi yaratırız,belki kendine gelir 😂

Siklonlu sistemler her daima değişme açık her an değişebilir.

Hocam daha yolun başındayız üst kısımda belirttim benim gözlemlediğimi.Yagışlar şimdilik bizi tatmin etmeli şu görüntülerde.Ama olasılığı düşükte olsa bir ihtimal gördüm ve bahsettim :)

Kış olarak evet daha girmedik bile yolun başındayız. Ama bu gözüken sistemde model başından kendini belli ediyor. 48 saat modelde bariz kırılma olayı var.

Azor Avrupa dogru ufaktan da olsa bir yol alsa italyanın kuzeyindeki siklonu doguya ittirecek . İşte o vakit dev balık oluk oluk balkanlara bize dogru akacak.

Azor mecbur atlantik güneyinde kalıyor. Dogusunda siklon kuzeyinde İzlanda var. Tek çare Avrupa daki o yağışlı siklonun dogulması.