Batı ve iç bölgeler ,İstanbul o kadar yağışa ihtiyacı var ki dolu dolu bir kar yağışlı sistem gelse bu bölgeler için harika olur. Tahminlerde ay sonuna vurgu yapılıyordu. Ancak dün ve bugünkü senaryolara baktığımızda ay sonu biz sanki ülke olarak devre dışı kalıyoruz gibi. Bu durumda umutlar Şubat ortalarına kalmış olacak. Yani Şubat başı bir 10-15 gün gidiyor gibi.
sahil55 tarafından yazılan gönderiler
-
-
Ay sonu sistem beklentilerinin aksine ben ay sonu ayın 25'i sonrası Afrika atağı olacağını düşünüyorum. Bu akşam modeller bunu görmeye başladı. Biraz ocak sonu sanki fazla abartıldı. Modeller bir anda beklentilerin tam tersi bir hale evrilebiliyor. Şimdi de böyle bir durum ortaya çıktı. Bu kışın da vasat ve vasat altı bir ortalamayla geçeceği az çok belli oldu diyebiliriz.
-
Bu arada 15 i sonrası uzun süreli durağan havalar ve yüksek basınç etkisiyle Ocak sonuna kadar devam edecek gibi duruyor. Bu kış için yaşacağımız en etkili sistem olabilir,diye düşünüyorum.
-
Bu gfs modeli ne kadar da değişken. Öyğe başka akşam başka. Bir sevindiriyor bir üzüyor. Bu akşam da hem yağışları kırpmış hem de soğuğ u az göstermiş sistemin ömrünü de kısaltmış.
-
Ecm de gfs gibi götü gelmiş. Gfs ye uymuş. Anlaşılan o ki biz bu sene kış adına pek bir şey yaşayamayacağız. Soğuk yok ta yağışlar bari bir tık güzelleşse.
-
Gece günceli uzun vade çok kötü gelmiş. Ayın ikinci yarısı için. İnşallah değişir.
-
Benim tahminim, Ocak 2. yarının, olduğu gibi yüksek, basınç etkisinde durağan şartlarda geçecek gibi duruyor. Şubat gelince zaten kış modundan yavaş yavaş çıkış başlıyor. Ocak 15'e kadar 2 atak gözüküyor. Bu ataklardan ülke olarak ne kadar istifade edebilirsek kardır.
-
Senaryolara bakıyoruz bakmasına da, hepsi de moral bozuyor. Şöyle sağlam elle tutulur bir senaryo ufukta şu anda yok. Bakalım ileri ki günlerde sürprizler ortaya çıkacak mı?
-
Ecmwf ve gfs ilerki günler için pek iyi gelmemiş bu sabahki güncellemelerde. Bir türlü soğuk girişi gerçekleşemiyor. Bir Afrika baskısı söz konusu. Haliyle soğuklar çok kuzeyde kalıyor.
-
Gfs de de bir umut kalmadı. Ecmi yanına çekemedi. Kralın peşine takıldı gidiyor.
-
Ecmwf iyice batırmış. Sistemi olduğu gibi doğuya atıp ayın birinden itibaren tamamen yüksek basınçlı günlere bir geçiş yapmış model güncellemesinde. Dmi de aynı veriyi alıp bugünkü güncel haritalara olduğu gibi yapıştırmış. Günlerdir beklenen kar ümitleri de bu güncelleme ile ne yazık ki bir başka oluşuma kaldı diyebiliriz. Gfs kar haritalarının ne kadar gerçeklerden uzak, güvenilirliğinin ne kadar düşük olduğunu da görmüş oldu.k
-
Şimdi de doğuladı. Batı ve iç bölgeler kuru soğuk.
-
Devamı iyi gelmedi arkadaşlar ne dersiniz. Azor yine ortalarda yok.
-
Modellerin gösterdikleri ile gerçekleşme arasında uçurum var. Bugün ülke genelinde güzel yağışlar öngörülmüştü. sonuç ortada. Bu akşam da her iki büyük model iyice bozmuş durumda . işin özü ,bu kış çok vasat bir kış olacağı aralık başında anlaşılmıştı. Ocak ayı da benzer bir yağış ortalamasıyla geçecek gibi duruyor.