can hocam seni sorgulamak icin sormuyorum yanlis anlama deneyimlerini almak icin soruyorum. misal boyle bekleyipte degisen sistemler oldumu hic siklonlu sistemlerde. kendi bolgem adina konusayim ince ortu bekliyipte kalin ortu almak olaganmidir senin icin surpriz mi ?
Bu tarz sistemlerde genellikle çok riske girilmek istenmez. Benim de önceden olsun şimdi olsun farklı yöntemler kullandığım olmuştur fakat bu sistemde Marmara bölgesi adına beklentim biraz daha fazla modellere göre. İstanbul olsun Trakya olsun mesela GFS ile alakası olmayan bir harita ve tahmin sunmuşum gördüğünüz üzere. Nedeni ise ECM, ICON, GEM, ARPEGE modellerinin tamamı mütabık hale gelmişken GFS'nin arada bir yaptığı gibi yine tek başına takılmasıdır. Önümüzdeki 2-3 güncellemede adım adım değişecektir diye düşünüyorum o da.
Haritalı tahminlerde genellikle çok yanılma payı vermem. Haritada verdiğim değer en realist değerdir ve bir tık fazlası veya azı olursa sürpriz olmaz. Ama mesela ilçe bazında değil de, geniş bir bölge bazında havada kar görülür dediysem ve orada kalın bir kar örtüsü olduysa bu başarısızlığımdır. Ya da kalın bir örtü olur dediysem ve örtü oluşmadıysa bu başarısızlığımdır. Mesela Balıkesir merkezi sürekli vuran bir kütle orada sağlam kar birikimi yapabilecekken az daha güneyindeki Bozen'i bu kütle ıskalayabilir ve orada beklediğim kar örtüsü oluşmazsa bunda yapabileceğim bir şey yoktur.