Sarp Özdoğan tarafından yazılan gönderiler

LÜTFEN OKUYUNUZ.!!!!

Eline sağlık winter hocam. Lakin seninle ihtilafa düştüğümüz nokta şurası ;

Her ne kadar kuzey atlantik salınımı hafif pozitif senaryolar verse de , yani bir omega bloğu beklemek yanlış olmasa da , ülkemizin kıyı illerinde kar yapabilecek bir potansiyel taşıyan sistem göremiyorum. Hatam var ise düzeltin. Stratosferik vorteksin yapısını bozacak bir fenomen , kuzeyimizdeki soğuklardan kopabilecek kadar zayıf bir kutbi siklon da yok.

Yani bir sistem olabilir fakat Ecmwf ve senaryolarının verdiği gibi kuvvetli soğuklar mümkün olur mu bunu kestiremedim. Vade yaklaştıkça elbet daha detaylı inceleriz. Ecmwf senaryoları bile her ne kadar ortalaması sisteme evet dese de bazıları çok farklı.

Kötü giden kış mevsiminin acısını , kışın 2.yarısında çıkaracağımızı düşünüyorum. Ocak ayının son haftası ve şubat ayının 2-3.haftalarında , gücü belli olmamak ile birlikte 2 sistem beklemek yanlış olmaz son veriler doğrultusunda. Ocak ayının son haftasındaki kısa süreli ve kısmen etkili olabilir son modellemelere göre. Şubat ayının 2.haftası ise son verilere göre kışın geri kalanını unutturacak cinsten bir sistem olabilir. Detayları ilerleyen zamanlarda bu başlık altından ileteceğim.

Şubat ayında ise Mart tahminimi paylaşacağım. Açık konuşmak gerekirse Şubat ayı karseverleri ziyadesi ile memnun edecek gibi duruyor.

Hocam eline sağlık,

Ecmwf kar vermedi,bu tahminlerde bir değişiklik yaratır mı ?

Teşekkür ederim. Şöyle, karayele bağlı bir sürpriz olma ihtimali yok. Doğu Trakya'da öyle aman aman düşük diyebileceğimiz yer sıcaklığı yok çünkü. Lakin yerden 0-100km arasındaki dikey hareket ivmesi yüksek olacağından , rakım ayırt etmeden seyirlik te olsa bir kar yağışı görebileceğimizi düşünüyorum. Sabah 4 te kalkıp 8 e kadar ki sürede izleyebilir istanbullular dışarıyı :)

Kuvvetli karayel fırtınası ve kar..

Yarın, 19 Kasım 2023 Pazar günü İstanbul'da yaşanması muhtemel kuvvetli karayel fırtınası nedeniyle dikkatli olunması önemlidir. İstanbul ve çevresindeki bölgelerde beklenen meteorolojik olaylardan bahsetmek istiyorum.

1. Kuvvetli Rüzgar: Doğu Marmara ve Batı Karadeniz kıyılarında, rüzgar hamleleri ile birlikte saatte 152 km hıza ulaşabilecek olan kuvvetli karayel fırtınası, Cat 1 kasırga seviyesine eşdeğer bir hızla etkili olacaktır.

2. Kar Yağışı: Yarın sabah saatlerinde İstanbul'un birçok noktasında kar taneleri görülecek. 850hPa'da üzerimizde -4 izotermi bulunmasına rağmen, kuvvetli karayel sayesinde Balkanlar'daki buz gibi havayı İstanbul'un her noktasında hissedeceğiz. İstanbul'un batısı ile merkezi arasında ciddi bir sıcaklık farkı olmayacaktır. Bu nedenle İstanbul'un farklı bölgelerinde kar yağışı beklentilerini göz ardı etmemek önemlidir.

İç ve +150m rakımlı kesimlerde ise yarın sabah sıcaklıklar 0 derecenin altına düşecek. Bu durum, ince bir örtü çekebilecek kar yağışının mümkün olduğunu göstermektedir.

3. Sıcaklık Değişiklikleri: Pazar öğlene doğru sıcaklıkların artmasıyla birlikte yağış, her yerde tekrar saf yağmur formunu alacak. Ancak, kuvvetli rüzgar ve yer yer şiddetli yağış, İstanbul genelinde hayatı olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle sürücülerin dikkatli olmaları, dışarıda uzun süre kalmaktan kaçınmaları ve gerekli tedbirleri almaları önemlidir.

Meteoroloji literatüründe eyyamı buhar , el basur , allami külliyan gibi adını telaffuz edemediğim isimler var mı ? Her gelen sıcak hava dalgası a böyle isimlerle hitap edilmeye başlandı. Bilgisi olan aydınlatırsa sevinirim

Sahutt üniversite sadece okula gidip dinleyeğin ders değildir. Tabii ki akademisyen kadrosunu da araştırman yararına olur. Ama seçeceğin şehirde yaşayan , okuyacağın okulda okuyan insanların , etkinliklerin ve çevrenin sana katacağı şeyler çok daha önemli. Bunu da göz önünde bulundurmanı tavsiye ederim dostum