Çok soğuk hava var
Daha soğuk olacak abi ![]()
Yorum bırakmak için üye olmanız gerekir
Zaten hesabınız var mı? Oturum açın.
Şimdi giriş yapTopluluğumuzda yeni bir hesap için kaydolun. Bu kolay!
Yeni bir hesap oluşturÇok soğuk hava var
Daha soğuk olacak abi ![]()
Bu sabah buzlanma vardi
Yılbaşı -2 yi görürüz gibi
Sadece soğuk yetmiyo kar lazım bize
Yılbaşı sistemini atlatana kadar model takibini bırakıyorum. Kar ihtimallerini sınırlı alan modellerinden takip ederiz 🫡
Her güncelleme sonu GFS’nin diyagrama baktım. Her güncellemede yağışları eriterek ECMWF’in gösterdiğine yavaş yavaş geldi 😂
Buyrunuz;
29 Aralık 00Z
28 Aralık 18Z
28 Aralık 12Z
28 Aralık 6Z
Yılbaşı -2 yi görürüz gibi
Daha fazla düşer. Çoğu istasyon -4’ü görür.
Akşam değerlendirme yapmaya çalışacağım.
%32 den 39 da çıktı
Baştan söylememde fayda var. Bu değerlendirme ben dahil çoğumuzun karamsarlığını bir nebze kırmak adına kar şartları için en iyi ihtimallerin yazıldığı ve sürecin devamında bu ihtimallerin takip edileceği bir değerlendirme olacaktır.
Öncelikle 500hPa seviyesine bakalım. ECMWF modeline göre -38 ICON modeline göre -41'e varan soğuma bizi yeni yılın ilk gününde selamlıyor. Fazlasıyla ciddi bir soğuma olduğu için -soğuk varsa bir şeyler kesin olacaktır- diye düşünüyorum. Ve bu bağlamda karada oluşabilecek kütleler ve karadeniz üzerinden giriş yapacak kütlelerin karada güçlenme ihtimalini baz alarak, modellerinin beklentisinden daha fazla konumun kar göreceğini düşünüyorum.
Tabii ki bu kadar yatık bir rüzgar profilinde DEK konusunda en şanslı kesim anadolu yakasının kuzeyi olacaktır. Eren 'in dediği gibi Şile İstanbul adına sistemin yıldızı olur.
ECMWF ve ICON 500hPa

Karadeniz Alçak Basıncı ve Biz Etkileme Potansiyeli
Sistem adına en iyimser senaryonun konuşulacağı noktaya geldik.
24 Ocak 2022 vari bir oluşum (konum olarak değil oluşumun benzerliği açısından) modellerde göze çarpıyor. Şayet bu oluşum gerçekleşirse, yatık rüzgar profilini saatler bazında bozarak yağışları anadolu yakası ve boğaz hattı civarına genişletebilir. En iyi ihtimal ise GFS modelinin 23. senaryosunda saklı.
Son olarak bu oluşum gerçekleşip güzel bir konum alırsa kendimizi teselli edebilme potansiyelimiz var.

Bu sistemi hayırlısıyla atlatıp önümüzdeki sürece umutla bakmaya devam etmeliyiz ![]()
Eline sağlık kanka wriscuttern
10-20 km batılı

Eskisi üstte
Yenisi

Anadolu yakasına hayırlı olsun
10-20 km daha batılarsa Avrupada potaya girer

İstanbulda Avrupa yakasının doğusuda potaya girdi. Özellikle 1 Ocak öğle ve sonrası Dek verdi Gfs. Ancak yine de şanş yaver giderse 1-2cm belki. Rüzgar yönü iyi bir kar vaad etmiyor.