İstanbul Meteorolojik Hava Durumu

• Yılbaşı sistemini atlatana kadar model takibini bırakıyorum. Kar ihtimallerini sınırlı alan modellerinden takip ederiz 🫡

Her güncelleme sonu GFS’nin diyagrama baktım. Her güncellemede yağışları eriterek ECMWF’in gösterdiğine yavaş yavaş geldi 😂

Buyrunuz;

29 Aralık 00Z

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

28 Aralık 18Z

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

28 Aralık 12Z

28 Aralık 6Z

sadece BEŞİKTAŞ 🦅

• 31 Aralık - 1 Ocak neler olabilir ?

Baştan söylememde fayda var. Bu değerlendirme ben dahil çoğumuzun karamsarlığını bir nebze kırmak adına kar şartları için en iyi ihtimallerin yazıldığı ve sürecin devamında bu ihtimallerin takip edileceği bir değerlendirme olacaktır.

Öncelikle 500hPa seviyesine bakalım. ECMWF modeline göre -38 ICON modeline göre -41'e varan soğuma bizi yeni yılın ilk gününde selamlıyor. Fazlasıyla ciddi bir soğuma olduğu için -soğuk varsa bir şeyler kesin olacaktır- diye düşünüyorum. Ve bu bağlamda karada oluşabilecek kütleler ve karadeniz üzerinden giriş yapacak kütlelerin karada güçlenme ihtimalini baz alarak, modellerinin beklentisinden daha fazla konumun kar göreceğini düşünüyorum.

Tabii ki bu kadar yatık bir rüzgar profilinde DEK konusunda en şanslı kesim anadolu yakasının kuzeyi olacaktır. Eren 'in dediği gibi Şile İstanbul adına sistemin yıldızı olur.

ECMWF ve ICON 500hPa

ecmwfgr-13-69.png?0
    icon-6-69.png?6

Karadeniz Alçak Basıncı ve Biz Etkileme Potansiyeli

Sistem adına en iyimser senaryonun konuşulacağı noktaya geldik.

24 Ocak 2022 vari bir oluşum (konum olarak değil oluşumun benzerliği açısından) modellerde göze çarpıyor. Şayet bu oluşum gerçekleşirse, yatık rüzgar profilini saatler bazında bozarak yağışları anadolu yakası ve boğaz hattı civarına genişletebilir. En iyi ihtimal ise GFS modelinin 23. senaryosunda saklı.

Son olarak bu oluşum gerçekleşip güzel bir konum alırsa kendimizi teselli edebilme potansiyelimiz var.

ICON

GFS

GFS SENARYO 23

gens-23-2-72.png

Bu yazıda meteorolojinin her anında olduğu gibi net ve kesin bir yargı yoktur. Düşükte olsa iyimser ihtimallerden bahsedilmiştir.

Bu sistemi hayırlısıyla atlatıp önümüzdeki sürece umutla bakmaya devam etmeliyiz Selam

sadece BEŞİKTAŞ 🦅

• İstanbulda Avrupa yakasının doğusuda potaya girdi. Özellikle 1 Ocak öğle ve sonrası Dek verdi Gfs. Ancak yine de şanş yaver giderse 1-2cm belki. Rüzgar yönü iyi bir kar vaad etmiyor.